Opis
Mate sa limun travom
Sastav: zeleni mate (83%), limunova trava, limunova kora, pepermint, prirodna aroma.
Ova osvežavajuća mešavina mate biljke i limunkastih nota je savršena za vrele letnje dane, kao osveženje i jutarnji napitak za bolji fokus, energiju i razbuđivanje.
Naravno, nije ga zabranjeno piti ni u hladnijim mesecima kada nam je potreban okrepljujući napitak.
Yerba mate ( Ilex paraguariensis) je biljka poreklom iz Južne Amerike. Ona se i danas tradicionalno konzumira u centralnim i južnim regionima Južne Amerike (Paragvaj, Urugvaj, Argentina, Brazil, i sl.). Infuzija koja se naziva mate priprema se punjenjem posude (izdubljene tikve) suvim listovima biljke i vode od 70-80ºC. Može se piti i hladan, i tada je poznat pod imenom terere. Ispijanje mate-a u Paragvaju, Argentini, Urigvaju, Brazilu i južnom Čileu je društvena stvar, i zajednički ritual. Prijatelji i članovi porodice mogu piti iz iste posude. Taradiconalno se koristi šuplja tikva i drvena ili metalna slamka koja služi i kao cediljk (bombilla).
Limunova trava (limunska trava) je biljka koja ima antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo.Dobra je za zdravlje zuba i desni. Takođe postoje tvrdnje da štiti sluznicu želuca i tako pomaže kod lošeg varenja i problema sa želucem. Takođe se u narodnoj mesiicni koritila za probleme sa holesterolom. Limunova kora sadrži antioksidante koji pomažu kod održavanja generalnog zdravljaja. Bogata je vitaminom C, koji može pomoći kod jačanja imuniteta, i održavanje zdravog imunološkog sistema. Sušene kore limuna su se tradicionalno koristile da pripomognu boljem varenju, jer se veruje da stimulišu proizvodnju digestivnih enzima, i ublažavaju digestivne tegobe. Pepermint osvežava, može pomoći kod glavobolje, problema sa varenjem i želucem, kao i kod nadutosti. Mate sa limun travom je jedna od našim mešavina koje sadrže mate biljku.
Da li se mora koristiti mate posuda i slamčica?
Za pripremu mate čaja se može koristiti i klasična cediljka ili filter kesice, kao i bilo koja šolja za čaj. Ali tradiconalni pristup, i korišćenje mate posude (bilo od tikve ili keramike) i bombille daju posebnu dozu uživanja.
PRIPREMA
3 g (cca. ravna supena kašika)
70-80ºC
2-5min
Mate biljku takođe možete naći i u mešavinama kao što su aloe vera i ženšen čaj za dobar dan i čaj za dobar vajb.