Tel: +381 11 334 59 94

ISTORIJA

Kuća Čaja / ISTORIJA

KRATKA ISTORIJA ČAJA

 

Prema nekim podacima, upotreba čaja kao napitka datira još iz 10. veka pre nove ere, što ga čini jednim od najstarijih pića koje se konzumiralo od početaka civilizacije. Pretpostavka je da biljka čaja potiče sa širokog prostora gde se susreću Kina, Indija, Burma i Tibet. Prvi spisi koji govore o ispijanju čaja potiču iz Kine, gde se čaj svakodnevno pio na određenim nivoima društva tokom dinastije Kin (treći vek pre nove ere), dok je u vreme vladavine dinastije Tang, nekih osam vekova kasnije, postao gotovo svakodnevna potreba među običnim narodom.  Otprilike u to vreme, čaj se širi preko granica Kine, do Japana i Koreje, i postaje tema brojnih knjiga, slika, i drugih  umetničkih dela, kao i ostalih aspekata kulture ovih naroda, postajući vremenom neizbežni sastojak same srži njihovog nacionalnog bića.

Kolonijalne sile, poput Portugala, donele su čaj u Evropu negde u 16. veku. Katarina od Bragance, kao supruga Karla II, donosi čaj u Englesku u 17. veku, gde on odmah postaje moderan među aristokratijom, dok u narodu postaje popularan skoro dva veka kasnije, kako cena čaja opada na britanskom tržištu, do nivoa na kome postaje pristupačno prosečnom građaninu. U ovom trenutku čaj postaje donekle tradicija među Britancima.

S druge strane, tokom 17. veka čaj putuje iz Kine u Rusiju, preko Mongolije i Sibira, kao i do Holandije, preko Japana. U ovom trenutku se konzumira isključivo među aristokratijom. 19. vek donosi direktnu trgovinu između Kine i zapadnog sveta, a sa njom i izbijanje čaja na globalnoj sceni.  Otprilike u isto vreme, Indija i  Šri Lanka počinju proizvodnju čaja pod uticajem još uvek prisutnih kolonijalnih snaga i postaju svetski lideri u proizvodnji čaja, pored Kine.Može se reći da ova ekspanzija traje do danas, jer ovaj neverovatan napitak nastavlja da pronalazi put do najudaljenijih krajeva naše planete!

 

maestro mastercart dina visa american intesa mastercard secured visa verified