Tel: +381 11 334 59 94

PROIZVODNJA

Kuća Čaja / PROIZVODNJA

Čaj je napitak koji se dobija od biljke Camellia sinensis.

 

U zavisnosti od oblasti, klime, i nadmorske visine na kojoj se uzgaja, razlikuju se i karakteristike. Zbog različitih procesa prerade listića biljke, čajevi se dele na 4 osnovne grupe: beli, zeleni, crni, i ulong čaj.

 

PROIZVODNJA

BELI ČAJ čine najmlađi, vršni listići, još uvek prekriveni belom ili srebrnastom dlakom. Upravo zbog toga ovaj čaj se naziva belim ili srebrnim čajem. Prilikom proizvodnje ovog čaja listići prolaze minimalnu obradu.

 

PROIZVODNJA

ZELENI ČAJ se sastoji od listića koji nisu prošli kroz proces oksidacije, ili su minimalno oksidirali. Zbog čega sadrže veću količinu tanina, pa ukoliko se pravilno ne pripreme, mogu biti izuzetno gorki. Listići su zelene boje. Poreklom mogu biti iz Kine, Japana, a ređe i iz Indije.

 

CPROIZVODNJARNI ČAJ  čine listići koji su prošli kroz proces oksidacije. Listići su uvek tamne boje, zbog čega ga nazivamo crnim čajem. Daje crvenkastu, bakarnu tečnost zbog koje ga još nazivaju i crvenim čajem. Pored klasičnih crnih čajeva postoje i mešavine crnih čajeva kao što je npr English Breakfast.

 

PROIZVODNJAULONG ČAJ je tradicionalni čaj visokog kvaliteta. Prolazi proces polu-oksidacije ( negde između zelenih i crnih čajeva). Listići su karakterističnog zgužvanog izgleda ili urolani u loptice. Način prerade i kvalitet listova, dozvoljavaju da se ovaj čaj može prelivati više puta, i svako sledeće prelivanje daje puniji ukus čaja.

 

PROIZVODNJA

PU ERH je posebna kategorija. Iako ga neki svrstavaju u crne čajeve, on spada u tamni čaj. Prolazi poseban proces obrade i potpun proces fermentacije koji mu daje specifičan ukus.

 

 

 

 

Pored gore navedenih, osnovnih grupa istinskog čaja, postoje i drugi topli napici koji se nazivaju čajem, i neki od njih su :

 

 

 

PROIZVODNJABILJNI ČAJEVI poput nane, kamilice, matičnjaka, i sl.

 

 

 

 

 

PROIZVODNJAROIBUŠ, poznat i kao crveni čaj, ili crveni Južnoafrički grm.

 

 

 

 

 

PROIZVODNJAMATE BILJKA (Yerba mate),nacionalno piće mnogih Južoameričkih zemalja.

 

 

 

 

 

PROIZVODNJAVOĆNE MEŠAVINE, voćni čajevi kao što su brusnica, divlja trešnja, crna ribizla i sl.

 

 

 

 

 

 

maestro mastercart dina visa american intesa mastercard secured visa verified