Tel: +381 11 334 59 94

Legenda o čaju

Kuća Čaja / Legenda o čaju

Čaj – priča puna zanimljivosti, stara već pet hiljada godina

 

Legenda o čaju

KINA – Legenda kaže….

Šetajući jednog dana, Car Šen Neng zastao je da odmori kraj drveta, i prokuva vodu za piće. Prolazni povetarac zaljuja grane i par listova upade u ključalu vodu. Listovi vodi dadoše lepu boju i prijatan ukus. Car je toliko uživao u svom novootkrivenom piću, da je ponovo napunio šolju. Biljka kraj koje je odmorio je bila biljka čaja, a ovaj legendarni događaj obeležio je rođenje čaja.

 

Legenda o čaju

INDIJA- Legenda kaže…..

Inspirisan pripovedanjem o budističkom učenju, princ Darma putuje u Kinu. Da bi se dokazao dostojan te misije, zarekao se da neće spavati svih devet godina svog putovanja. Pri kraju treće godine, umor ga sustiže. Tada bere nekoliko listova biljke koja se kraj njega našla i kreće da ih žvaće. Ubrzo se oporavlja i zahvaljujući moći tog  lišća Darma je bio u stanju da ostane budan sledećih šest godina svoje misije. U pitanju je bila biljka čaja.

JAPAN- Legenda kaže…

Na kraju treće godine budističkog učenja, Bodi-Darma je zaspao u toku medictacije. Besan kada se probudio, da bi se kaznio odsekao je svoje kapke i bacio ih na zemlju. Na mestu gde su pali, izrasle su biljke čaja. Nekoliko godina kasnije, prolazeći kraj tog mesta primetio je grm čudnog izgleda. Okusio je njegovo lišće i shvatio da mu daje moć da drži oči otvorene. Priča se ubrzo proširila i postao je običaj da se uzgaja čaj na mestima koje je Darma posetio.

maestro mastercart dina visa american intesa mastercard secured visa verified