Opis
Yerba mate čaj
Mate čaj je nacionalno piće Južne Amerike. Vrsta je biljke koja raste kao grm ili malo drvo, zelenih listova. Osvežava, razbuđuje i odličan je za jačanje otrpornosti.
Yerba mate ( Ilex paraguariensis) je biljka poreklom iz Južne Amerike. Guarani i Tupi narodi čije su teritorije bile u predelu današnjeg Paragvaja su prvi uzgajali i koristili ovu biljku, i ona je bila eksluziva samo za starosedeoce. I dan danas tradicionalno se konzumira u centralnim i južnim regionima Južne Amerike (Paragvaj, Urugvaj, Argentina, Brazil, i sl.).
Ime koje je dato biljci na jeziku Guarani je „ka’a“ , što znači biljka. Tupi su imali izraz „ko’goi“, što znači nešto poput „ono što nas održava u životu“ . Naziva „mate“ je nastalo iz Quechua (Kečua- porodica jezika koja potiče iz Perua) reči „mati“, reč koja znači posuda za piće i infuzija bilja, tikva. Reč mate, koristi se i u modernom španskom jeziku.
Yerba Mate koristi se širom Latinske Amerike. Može se shvatiti kao „trava“ (herba- yerba), „biljka tikve“ „trava koja se pije z tikve“. Infuzija koja se naziva mate priprema se punjenjem posude (izdubljene tikve) suvim listovima biljke Ilex paraguariensis i vodom od 70-80ºC.
Može se piti i hladan, i tada je poznat pod imenom terere.
Ispijanje mate-a u Paragvaju, Argentini, Urigvaju, Brazilu i južnom Čileu je društvena stvar, i zajednički ritual. Prijatelji i članovi porodice mogu piti iz iste posude. Taradiconalno se koristi šuplja tikva, i drvena ili metalna slamka koja služi i kao cediljk (bombilla).
Da li se mora koristiti mate posuda i slamčica?
Za pripremu mate čaja se može koristiti i klasična cediljka ili filter kesice, kao i bilo koja šolja za čaj. Ali tradiconalni pristup, i korišćenje mate posude (bilo od tikve ili keramike) i bombille daju posebnu dozu uživanja.
PRIPREMA
3 g (cca. ravna supena kašika)
70-80ºC
2-5min
Kod nas možete pronaći par mešavina koje sadrže yerba mate, kao što su mate cool and fresh, aloe vera i ženšen, čaj za dobar dan i čaj za dobar vajb.