Opis
Rooibos karamela
Divna i slatka mešavina rooibos-a i komadića karamele. Savršena mešavina laganih zemljanih nota i meke slatkoće.
Rooibos čaj, poznat i kao crveni čaj, nastaje od grma koji raste u Južnoj Africi. Ime je nastalo je od rooi bos (afrikaans), što znači ‘crveni grm’. Poznat je pod nazivom rooibos, čaj od žbunja, crveni čaj ili čaj od crvenog grma.
Listovi grma se koriste za pravljenje biljnog čaja. Rooibos se obično priprema kao i drugi klasičniji biljni čajevi. Prelije se vrućom vodu i ostavi da odstoji određeno vreme. Može se piti bez dodavanja bilo čega drugog, ali mu se po individualnom ukusu mogu dodati mleko, šećer, med i sl. Od njega se može praviti čak i latte.
Ova biljka se obično uzgaja u Cederbergu, maloj planinskoj oblasti u provinciji Zapadni Kejp u Južnoj Africi. Generalno, listovi prolaze kroz oksidaciju. Ovaj proces proizvodi karakterističnu crvenkasto-braon boju rooibosa i poboljšava ukus. Bogat je mineralima poput mangana, magnezijuma i cinka. Čist rooibos čaj ima blag ukus, sa slatkastim, zemljanim ili drvenastim notama. Ova mešavina dodatno je obogaćena komadićima karamele.
Ne sadrži kofein pa se može preporučiti svima, bez obzira na starosnu dob. Mnogi kupuju rooibos i njegove mešavine sa voćem i drugim biljem za decu, kao nešto zdravo i novo za prijatano upoznavanje sa čajevima. Takođe zahvaljujući tome da ne sadrži kofein, može se preporučiti za bilo koje doba dana ili noći. Mnogi ga vole piti u večernjim časovima, kada njegov prijatan ukus može biti savršen dodatak za večernje opuštanje.
U našim radnjama, nudimo par vrsta roibuš čaja:
- Rooibos natural (organski)
- Rooibos karamela
- Rooibos pomorandža (organski)
- Ledeno doba
- Povetarac
PRIPREMA
4 g (cca. ravna supena kašika)
95ºC
5 min