Opis
-Cvet jasmina-
Zeleni čaj sa jasminom
Kineski zeleni čaj među laticama jasmina.
Zeleni čaj sa cvetom jasmina jedan je od najpopularnijih čajeva, kako u našoj radnji tako i u svetu. Ono što ga čini popularnim je savršena fuzija očaravajućih cvetih nota jasmina i oštrih dubljih nota zelenog čaja. Idealna je kombinacija za jutarnje sate i rano podne, bilo da se razbuđujemo u toplini doma ili pravimo pauzu na poslu.
Proces proizvodnje ovog čaja je veoma zahtevan, i potrebne su veština i iskustvo da bi se zeleni čaj sa jasminom napravio baš kako treba.
Pre svega, potreban je zeleni čaj dobrog kvaliteta, i sveže ubran cvet jasmina. Pupoljci jasmina se ručno beru kada sunce izađe i jutarnja rosa ispari. Biraju se samo pupoljci za koje se čini da će te večeri cvetati.
Nakon branja, cvetovi se čuvaju na hladnom do uveče. Tokom večeri cvetovi jasmina se otvaraju i oslobađaju svoj miris. Kako su rasuti u slojevima zajedno sa listovima zelenog čaja, njihov očaravjući miris se prenosi i vezuje sa listom.
Potrebno je više od četiri sata da čaj upije miris i ukus jasmina.
Proces prirodnog aromatizovanja se može ponoviti čak šest ili sedam puta.
Čaj upija vlagu iz svežih cvetova jasmina, pa se takođe mora ponovo osušiti da bi se sprečilo kvarenje.
- Zemlja porekla: Kina
PRIPREMA
3 g (cca. ravna supena kašika)
70 - 80ºC
2-3min
Cvetne latice i pupoljke pored samog čaja sa jasminom imaju i čajevi poput aromatizovanih zelenih i mei gui oolong.