Opis
Mlečni ulong čaj
Ovaj čaj je prirodno upečatljivog mlečnog mirisa i mekog, kremastog ukusa. Zbog svog jedinstvenog ukusa, rasprostranjen je i veoma popularan. Listići se mogu prelivati nekoliko puta, i od njih se može dobiti par predivnih šoljica čaja. Dobijena tečnost je zlatno žute boje.
Mlečni oolong (Nai Ksiang Vu Long Cha, „Mlečni ulong čaj- Mirisno mleko“) potiče od tajvanske sorte zvane Jin Xuan („Zlatni ljiljan“).
Poznat je po svom laganom, kremastom i cvetnom ukusu, koji se često opisuje kao prirodni mlečni ukus. Proizvođači uzgajaju Jin Ksuan čaj na većim nadmorskim visinama i popularan je na Tajvanu, Tajlandu i u Kini. Mlečni ukus ovog čaja je prirodna osobina sorte. A proizvođači stvaraju jači ukus parenjem već „puterastih“ listova na mleku.
Listovi su klasičnog „valjanog/rolanog“ oblika, i poluoksidovani. Stoga se boje kreću od tamnozelene, preko boje mahovine, do svežije zelene boje. Kada se preliju, otvaraju se i oslobađaju intenzivne arome. U ukusu postoje meki biljni nagoveštaji. I, naravno, mlečne, kremaste i puteraste slatke note. One su upečatljivije i jače. Tečnost u šoljici je zlatne boje, intenzivan i veoma svetao.
- Zemlja porekla: Kina
Kod nas pored Mlečnog ulong čaja možete pronaći još dva ulong čaja:
- Mei gui– ulong sa ružom
- Tie Guan Yin– „Iron goddess“
PRIPREMA
3 g (cca. puna kafena kašika)
95ºC
2-3min