Opis
Crni čaj sa vanilom
Mešavina crnog čaja i komadića vanile sa Madagaskara.
Crni čaj sa vanilom je jedan od klasičnijih mešavina, u poređenju sa mešavinama poput „Dublin krem-a“ i „Čaja za Ljubavnike“. Ipak, ne dozvolite da vas zavara njen sastav. Lepota jednostavnosti leži u kombinaciji dubokih tamnih nota crnog čaja i nežnih slatkastih nota komadića vanile.
Osnova ove mešavine je crni čaj, što je čini idealnom za jutro umesto šoljice kafe.
Crni čaj (u Aziji poznat i kao crveni čaj) nastaje od biljke pod imenom Camellia sinensis, kao i zeleni, beli i drugi „pravi čajevi“. Ali je za razliku od navedenih čajeva on prošao kroz duži proces oksidacije i malo drugačiju obradu. Crni čaj je takođe generalno jači, kako po samom ukusu tako i po sadržaju kofeina.
Za proizvodnju crnog čaja koriste se dve „vrste“ camellie. Kineska sorta je sitnijeg lista (Camellia sinensis var. sinensis). Ona se koristi i za proizvodnju dugih čajeva, dok se druga sorta krupnijeg lista (Camellia sinsesis var. assamica) tradicionalno koristi većinski za crni čaj.
Burbon Vanila
Postoje različite vrste vanile, i zavisno od toga gde se uzgajajub razlikuju im se profili ukusa. Razlike postoje kako zbog zemljišta i klime, tako i zbog načina sušenja. Kada se kaže Burbon vanila misli se na mahune vanile sa Madagaskara. Uprkos nazivu „Burbon“ ova vanila nema veze sa burbonom ili bilo kojim alkoholom. Uzgaja se na ostrvima u Indijskom okeanu (ranije poznata kao Burbon ostrva) što uključuje i Madagaskar. Ova vanila je jedna od najpopularnijih zbog svog predivnog kremastog ukusa.
PRIPREMA
3 g (cca. ravna supena kašika)
95ºC
2-3min