Opis
Long Jing zeleni čaj
– Long Jing-
Jedan je od kineskih čajeva najvišeg kvaliteta. Delikatnog je mirisa i blago sladunjavog ukusa sa notom kestena.
Pravljenje ovog čaja datira pre 1.500 godina. Priča se da je Longjing čaj zabeležen još u vreme dinastije Song u prvoj knjizi o čaju na svetu, Cha-Jing, koju je napisao Lu Yu.
Long Jing je dobio svoj naziv po istoimenom „Zmajevom bunaru“ koji se nalazi u blizini sela Longjing u Kini. Kaže se da kada padne kiša i kišnica dođe u dodir sa gušćom vodom iz bunara, ona počinje da pluta na njenoj površini, ponekad stvarajući „vijuge“ u bunarskoj vodi. Taj fenomen podseća na kretanje kineskog zmaja, na osnovu čega je bunar, samim tim i ovaj zeleni čaj dobio ime.
Long Jing se može prepoznati po kestenastom ukusu, perastom i presovanom obliku lista kao i dubokoj zelenoj boji poput žada.
Kao i većina drugih kineskih zelenih čajeva, listovi ovog čaja se „prže“ tj „peku“, kako bi se zaustavio prirodni proces oksidacije. Ovo utiče na smanjenje travnatih ukusa i gorčine, a poboljšava samu aromu čaja.
Kada se dostigne željena tenmperatura, čaj se ubaci u veliki „tiganj“ i rašireni listovi se „prže“ i presuju rukama. Nakon što se određena količina vode izgubi iz listova, postepeno se menja tehnika presovanja.
- Zemlja porekla: Kina
PRIPREMA
3 g (cca. ravna supena kašika)
70 - 80ºC
2-3min
Pored Long Jing-a, Gunpowder je kineski zeleni čaj sa orašasto kestenastim crtama i svežinom koju treba okusiti.