Tel: +381 11 334 59 94

Shop

Kuća Čaja / Hojicha (organski) 100g

Hojicha (organski) 100g

835.00 RSD

Japanski organski “roasted green tea” tj. pečeni/prženi zeleni čaj.

  • Zemlja porekla: Japan
  • Letnja berba

∗ O čaju i njegovoj pripremi pročitajte u opisu ispod ↓ 

Kategorija: , ,

Opis

Hojicha čaj (organski)

Iako izgledom više asocira na crni čaj, Hojicha je u srcu  zeleni čaj. Japanski “roasted green tea” tj. pečeni zeleni čaj. Od ostalih zelenih čajeva ga izdvaja miris, ukus i izgled neuobičajan za zeleni čaj.

Kako nastaje Hojicha čaj?

Može se napraviti na dva načina.

  1. Čaj se peče  (tj. proprži) u velikim „tiganjima“
  2. Mašina vrti listove u velikim bubnjevima na određenoj temperaturi. Listići dobiju blago braon boju i “roasted” aromu.

Postoji i treći način da se dobije hojicha ali je jako redak. U nekim specijalnim radnjama u Japanu, peče se na licu mesta, ručno. “Tea master” priprema malu količinu, samo za tu priliku. 

Ako je tamnije boje kako je zeleni čaj a ne crni?

Nivo oksidacije diktira u koju će vrstu spadati čaj. Nije samo do boje lista. 

Zeleni čaj se nakon berbe izlaže toploti, da bi se zaustavila oksidacija što pre. Dok crni prolazi potpunu oksidaciju. Zeleni iz tog razloga zadržava svežije biljne note, a crni dobija toplije note.  Kad se hojicha proizvodi, isto se izlaže toploti da bi se zaustavila oksidacija, kao i kod svih zelenih čajeva. Zatim se prži, i dobija toplije note.

Kako je nastala Hojicha?

Proces pravljenja hojicha čaja otkriven je slučajno 1920. kada je trgovac iz Kjota imao banču koju nije mogao prodati. Pečenjem banče trgovac je stvorio novi ukus- hojicha. 

Hojicha se najčešće pravi od banče, čaja za koji se beru krupniji listići, u poslednjim berbama u sezoni. Međutim, postoje i druge varijante hojicha čaja, uključujući sortu napravljenu od sencha ili kukicha čaja.

Pečeni miris i ukus dominiraju u ovom čaju. Proces pečenja koji se koristi za pravljenje hojiche takođe smanjuje količinu kofeina u čaju. Zbog toga što je blaži, on je popularan čaj za kasnije popodne i predveče. Kao i kukicha čaj, neki ljudi ga daju i deci. A može biti pogodan i za starije osobe.  Ukus je jači i topliji, karmamelast, čokoladan i pečen (roasted nota).

  • Zemlja porekla: Japan
  • Letnja berba

Kod nas pored Hojicha čaja nizak sadržaj kofeina ima i Genmaicha, Kukicha, kao i Bancha zeleni čaj. Takođe imamo i Mao Feng Bio, zeleni čaj bez kofiena. 

Ukoliko vam ne odgovaraju zeleni čajevi, imamo opcije koje ne sadrže kofein i imaju totalno suprotan ukus.  U pitanju su voćni čajevi i rooibos čajevi.

PRIPREMA

3 g (cca. ravna supena kašika)

70 - 80ºC

2-3min

maestro mastercart dina visa american intesa mastercard secured visa verified