Opis
English Breakfast čaj
English Breakfast čaj je mešavina čistih crnih čajeva uglavnom poreklom iz Asama, Cejlona i Kenije.
Ovaj čaj je jedna od najpopularnijih mešanih čajeva. Obično se opisuje kao mešavina punog ukusa, karakterisana robusnom jačinom crnih čajeva u joj. Dosta se slaže sa mlekom i šećerom, kako se najčešće i pije. Popularan je u Engleskoj ali i u mnogim drugim zemljama.
Pored Cejlonskog čaja, English breakfast je jedan od najpoznatijih crnih čajeva. Često se može probati u kafićima, restoranima i čajdžinicama. Iako je najčešći način ispijanja sa mlekom, mi uvek preporučujemo da se čaj proba čist radi bolje detekcije ukusa, mirisa i podnota čaja u pitanju. Nakon toga je uvek lakše odlučiti sa čim se koji čaj najbolje kombinuje. Neki čajevi poput ove mešavine idealni su uz malo mleka, dok neki ljubitelji čaja vole da piju crni čaj uz dodatak malo limuna i šećera.
Postoje trvdnje da ovaj čaj nije nastao u Engleskoj, već u Americi još u kolonijalna vremena. U toj priči pominje se trgovac čajem Ričard Dejvis, koji je napravio mešavinu crnog čaja iz Fujian provncije u Kini, Pouchong čaja i golden Orange Pekoe čaja. Ovaj čaj se ubrzo slao u razne zemlje. Kasnije, spletom raznih okolnosti kao što su kopiranje mešavine od strane drugih trgaovaca i opijumskih ratova, ova mešavina je polako nestala. Umesto kineskih čajeva u zamenu su došli crni čajevi iz Indije. Indijski čaj je i dan danas u mešavini pod nazivom English breakfast.
Sam naziv čaja je, kako se priča, nastao tako što je je kraljica Viktorija probala čaj za doručak dok je bila u Balmoralu u Škotskoj i toliko uživala da je ponela kutiju kući sa sobom u Englesku.
Zemlja porekla: Indija (Assam), Afrika, Cejlon
PRIPREMA
3 g (cca. ravna supena kašika)
95ºC
2-3min
Ukoliko tražite jak crni čaj, sa karakterističnim punim ukusom, takođe preporučujemo i čist Assam.