Opis
Beli čaj
-Pai mu tan-
Kineski beli čaj visokog kvaliteta Pai Mu Tan (Bai Mu Dan), poznat i pod imenom „Beli Božur“, dobija se minimalnom obradom lista Camellie sinensis.
Čim se uberu, listići kreću da oksidiraju. Uglavnom se dozvoli nizak nivo oksidacije, čisto da ukus „sazri“. U ovom slučaju obrade lista, ne koristi se toplota u vidu pečenja ili parenja, već se koristi sušenje. Zbog toga enzimi u ovom čaju ostaju aktivni. Sam proces proizvodnje ovog čaja je ustvari kontrolisan proces sušenja. Tradicionalno se listići suše na suncu, dok se u današnje vreme takođe koriste i posebne mašine koje imaju podešene određene parametre za sušenje.
Kako prepoznati „Beli Božur“ ?
Karakterišu ga meki srebrni pupoljci i prvi i drugi list koji ostaju u svom prirodnom obliku. Kada kažemo srebrni pupoljci, mislimo na pupoljke prekrivene sitnim belim dlačicama po kojim je ova vrsta čaja i dobila ime.
Tečnost je svetlo žuta i posebno aromatčnog i otmenog ukusa.
Često se opisuje kao blago sladak, sa cvetnim notama. Dok neki za njegov karakterističan ukus kažu da je poput zrelog voća, najčešće kruške ili dunje pomešan sa mekim, svežim cvetnim notama.
Kad se utisci skupe, ovo je jedan baršunast ukus sa sladunjavim podnotama.
- Zemlja porekla: Kina
- Područje uzgoja: Fujian
PRIPREMA
3 g (cca. supena kašika)
70-80ºC
2-4min
Kod nas možete pronaći i aromatizovani beli čaj.