Opis
Pustinjski zeleni čaj
Mešavina zelenog čaja sa laticama različka, ruže i suncokreta, i aromom manga, breskve i citrusa.
Kao i za sve zelene čajeve, za obradu listića od kojh će nastati Senča čaj koristi se toplota. Na taj način, zaustavlja se proces oksidacije, i opstaje sveža zelena nota u samom ukusu čaja. Toplota deaktivira enzime koji izazivaju oksidaciju.
Za razliku od mnogih čajeva koji se obrađuju tako što im se listići „peku“ tj zagrevaju u velikim tiganjima ili specijalizovanim mašinama, za ovaj zeleni čaj koristi se toplota u vidu pare. Ta metoda obrade lista zadržava više biljnih svežih ukusa po kojim je senča prepoznatljiva.
Proces kuvanja na pari može trajati oko 40-80 sekundi. Ovo je standardno vreme zagrevanja lista na pari. Dok naravno, sa druge strane postoje proizvođači koji imaju specifična vremena trajanja tog procesa (dosta kraće ili dosta duže nego obično) da bi dobili željeni profil ukusa.
Ovaj zeleni čaj relativno je nov u istoriji čaja, i počeo je da se širi u drugoj polovini devetnaestog veka.Tada su ga dosta izvozili za Sjedinjene Države. Čaj je bio na drugom mestu kao najveći izvoz iz Japana nakon svile. Danas se Sencha proizvodi i van Japana, i postoji dosta plantaža u Kini koje se bave proizvonjom Sencha čaja.
Latice različka, ruže i suncokreta dopinose mirisu i estetici same mešavine. Dok aroma manga breskve i citrusa doprinosi prepoznativljovom ukusu ove osvežavajuće mešavine zelenih nota Sencha čaja i voćnih citrusnih nota.
PRIPREMA
3 g (cca. ravna supena kašika)
70 - 80ºC
2-3min