Opis
Dimljeni čaj Lapsang Souchong
Dimljeni čaj Lapsang Souchong potiče iz regiona u planini Vuji u Fujian-u i smatra se Vuji čajem (bohea).
Ovaj crni čaj dobija unikatnu notu iz dima visokokvalitetnog kineskog drveta. Lapsang Souchong nastaje od listova Camellie sinensis kao i ostali pravi čajevi. S tim što se proizvodnja ovog čaja izdvaja od ostalih po tome što se listići dime.
Listovi biljke čaja se dime na vatri od borovog drveta. Ovo dimljenje se radi na par načina. U vidu „hladnog dima“ – dimi se sirovo lišće u procesu obrade, ili kao „vruć dim“ – dimi se od već prethodno obrađen list (list koji je oksidovao ).
Intenzitet dima varira, i može se menjati i „podešavati“. Listići se mogu locirati bliže ili dalje od izvora toplote i dima. Takođe tu je i određivanje trajanja procesa dimljenja. Ukus i aroma dimljenog lapsanga su opisani kao dim od drveta, borova smola, dimljena paprika, meso ili sušeni longan.
Ovaj crni čaj se po želji može mešati sa mlekom. Može se i zasladiti šećerom. Mada se to ređe pratktikuje. Mi preporučujemo da se čaj prvo proba bez ikakvih dodataka, kako bi po svom nahođenju odabrali šta bi ste dodali.
Pored konzumacije u vidu čaja, lapsang se nekada koristi i kao dodatak za supe i soseve ili kao začin na neke druge načine.
- Zemlja porekla:Kina
- Područje uzgoja: Wuyi Mountain, Fujian
PRIPREMA
3 g (cca.ravna supena kašika)
95ºC
2-3min