Tel: +381 11 334 59 94

Shop

Kuća Čaja / Pu Erh 50g

Pu Erh 50g

630.00 RSD

Čaj koji je u kineskoj medicini poznat po svojim terapeutskim dejstvima.

  • Zemlja porekla: Kina

∗ O čaju i njegovoj pripremi pročitajte u opisu ispod ↓ 

Kategorija: ,

Opis

Pu erh kineski čaj

Fermentisani čaj

Pu erh kineski čaj se tradicionalno proizvodi u provinciji Junan. Njegov proces fermentacije ga čini drugačijim od drugih vrsta čaja. Podleže kontrolisanoj mikrobnoj fermentaciji, zbog procesa koji se naziva „mokro nagomilavanje-wet piling“. Ovo „gomilanje“ tj dodavanje slojeva, se primenjuje nakon što su listovi čaja dovoljno osušeni i umotani. I tako se dobija čaj poznat kao „crni-tamni čaj“.

Crni čaj za koji znamo i ovaj crni/tamni čaj nisu isti. Ono što znamo kao crni čaj, u Kini je crveni čaj. Dok je Pu erh crni/tamni čaj.

Većina čajeva, iako su opisani kao fermentisani, zapravo su oksidovani. Pu erh fermentiše pod dejstvom plesni, bakterija i kvasaca na ubranim listovima. I iz tog razloga je on“istinski fermentisan“.

Sheng Cha i Shou Cha

Pu-erh tradicionalno počinje kao sirovi proizvod poznat kao „grubi“ Mao Cha. Oni ga takođe prodaju i u ovom obliku. Ili , što je češći slučaj, bude presovan i prodat kao „sirovi“ Šeng Ča- Sheng Cha. Oba ova oblika prolaze kroz složen proces postepene fermentacije i sazrevanja tokom vremena. Poput vina. 

Drugi oblik Pu erh čaja je onaj koji se pravi ubrzanom fermentacijom. Na kraju dobijamo „zreo“ Šu Ča- Shou Cha. Koji može biti  „loose leaf “ ili  u presovanom obliku. Zreli pu erh dobijamo procesom „wet piling“. On uključuje gomilanje, vlaženje i okretanje listova čaja. Ovo je važno za ravnomernu fermentaciju

Bakterijske i gljivične kulture u gomilama mogu da variraju od fabrike do fabrike. To može biti više sojeva Aspergillus spp., Penicillium spp., kvasca i širok spektar druge mikroflore.

Zreli Pu erh se može konzumirati bez daljeg starenja. Takođe možete da ga skladištite da „vetri“ . Ne bi li izgubio koji od ukusa i aroma dobijenih tokom fermentacije. Shou Cha može, kao i Sheng cha, biti u „slobodnom obliku“-„loose leaf“ ili presovanom obliku.

U kineskoj medicini koriste ga zbog terapeutskih efekata. Može uticati na smanjenje holesterola, masnih naslaga i pomaže pri varenju.

  • Zemlja porekla: Kina

PRIPREMA

3 g (cca. ravna supena kašika)

95ºC

2-3min

maestro mastercart dina visa american intesa mastercard secured visa verified