Opis
Pu erh kineski čaj
Fermentisani čaj
Pu erh kineski čaj se tradicionalno proizvodi u provinciji Junan. Njegov proces fermentacije ga čini drugačijim od drugih vrsta čaja. Podleže kontrolisanoj mikrobnoj fermentaciji, zbog procesa koji se naziva „mokro nagomilavanje-wet piling“. Ovo „gomilanje“ tj dodavanje slojeva, se primenjuje nakon što su listovi čaja dovoljno osušeni i umotani. I tako se dobija čaj poznat kao „crni-tamni čaj“.
Crni čaj za koji znamo i ovaj crni/tamni čaj nisu isti. Ono što znamo kao crni čaj, u Kini je crveni čaj. Dok je Pu erh crni/tamni čaj.
Većina čajeva, iako su opisani kao fermentisani, zapravo su oksidovani. Pu erh fermentiše pod dejstvom plesni, bakterija i kvasaca na ubranim listovima. I iz tog razloga je on“istinski fermentisan“.
Sheng Cha i Shou Cha
Pu-erh tradicionalno počinje kao sirovi proizvod poznat kao „grubi“ Mao Cha. Oni ga takođe prodaju i u ovom obliku. Ili , što je češći slučaj, bude presovan i prodat kao „sirovi“ Šeng Ča- Sheng Cha. Oba ova oblika prolaze kroz složen proces postepene fermentacije i sazrevanja tokom vremena. Poput vina.
Drugi oblik Pu erh čaja je onaj koji se pravi ubrzanom fermentacijom. Na kraju dobijamo „zreo“ Šu Ča- Shou Cha. Koji može biti „loose leaf “ ili u presovanom obliku. Zreli pu erh dobijamo procesom „wet piling“. On uključuje gomilanje, vlaženje i okretanje listova čaja. Ovo je važno za ravnomernu fermentaciju
Bakterijske i gljivične kulture u gomilama mogu da variraju od fabrike do fabrike. To može biti više sojeva Aspergillus spp., Penicillium spp., kvasca i širok spektar druge mikroflore.
Zreli Pu erh se može konzumirati bez daljeg starenja. Takođe možete da ga skladištite da „vetri“ . Ne bi li izgubio koji od ukusa i aroma dobijenih tokom fermentacije. Shou Cha može, kao i Sheng cha, biti u „slobodnom obliku“-„loose leaf“ ili presovanom obliku.
U kineskoj medicini koriste ga zbog terapeutskih efekata. Može uticati na smanjenje holesterola, masnih naslaga i pomaže pri varenju.
- Zemlja porekla: Kina
PRIPREMA
3 g (cca. ravna supena kašika)
95ºC
2-3min