Opis
Ruski crni čaj
Mešavina kineskog i cejlonskog crnog čaja .
Kina
Čaj koji je nama poznat kao „crni čaj“, u Kini se naziva crveni čaj. Taj naziv je dobio zbog crvene boje tečnosti koja se dobije prelivanjem listića. Do zabune je došlo još u 17. veku, kada su holandski i britanski trgovci videli tamnije listove (od do tad uobičajenih zelenih-neoksidovanih) i nazvali ga crni čaj. Svi čajevi iz Kine nastaju od biljke Camelia sinesis var. sinesis, i imaju mekši i suptilniji karatkter u odnosu na npr. Indijske koji su oštriji i robustniji.
Cejlon- Šri Lanka
Ovaj čaj karakterišu tamni listovi i tečnost bakarne boje. Bere se u ranim jutarnjim satima, na brdima Šri Lanke takođe poznate i kao Cejlon. Karakterističan ukus i miris cejlonskog čaja dobijaju se procesima proizvodnje koji se prenose generacijama. S tim da se nekada sve radilo ručno, dok su danas dostupne razne mašine koje olakšavaju proizvodnju.
Šri Lanka ima pogodnu klimu i nadmorsku visinu koja omogućava uspešnu proizvodnju biljke čaja (Camellia sinensis). Padavine i vlažnost vazduha, kao i temperatura pružaju klimu koja pogoduje proizvodnji čaja visokog kvaliteta. Proizvodnja čaja je jedan od glavnih izvora zarade u ovim oblastima, jer je Šri Lanka jedan od najvećih proizvođača čaja na svetu pored Kine.
- Zemlja porekla: Kina, Šri Lanka
PRIPREMA
3 g (cca.ravna supena kašika)
95ºC
2-3min