Opis
Ruski crni čaj
Mešavina kineskog, afričkog i indijskog crnog čaja .
Kina
Čaj koji je nama poznat kao „crni čaj“, u Kini se naziva crveni čaj. Taj naziv je dobio zbog crvene boje tečnosti koja se dobije prelivanjem listića. Do zabune je došlo još u 17. veku, kada su holandski i britanski trgovci videli tamnije listove (od do tad uobičajenih zelenih-neoksidovanih) i nazvali ga crni čaj. Svi čajevi iz Kine nastaju od biljke Camelia sinesis var. sinesis, i imaju mekši i suptilniji karatkter u odnosu na Indijske koji su oštriji i robustniji.
Afrika
Afrika ima neke od najboljih crnih čajeva na svetu, poznatih po svojim snažnim ukusima i bogatim aromama. U Africi se crni čaj proizvodi najviše u Keniji, ali takođe se može naći i crni čaj iz Ugande, Etiopije, Tanzanije, Kameruna, i Ruande. Ukusi variraju od jako zemljanih do drvenih i slatkastih.
Indija
Indijski čaj, za razliku od Kineskog, nastaje od autohtone vrste Camellia sinensis var. assamica. Ona ima ima veći prinos, jači, robusniji ukus i mnogo veći nivo kofeina. Skoro svi indijski crni čajevi, sa izuzetkom Darjeelinga, proizvode se od Camellia sinensis var. assamica.
Indija je jedan od najvećih proizvođača čaja na svetu, odmah iza Kine. Popularni indijski crni čajevi uključuju čajeve kao što su Assam i Darjeeling. Od Indijskih čajeva se takođe proizvode mnoge mešaviname kao što su English Breakfast, Irish Breakfast, kao i mešavine sa ukusom kao što je Masala Chai.
PRIPREMA
3 g (cca.ravna supena kašika)
95ºC
2-3min