Opis
Mača (matcha) organski čaj
Matcha je zeleni čaj u prahu, koji se razlikuje od svih drugih zelenih čajeva. On se tradicionalno koristi za čajne ceremonije u Japanu, a danas je takođe i veliki deo svakodnevice ljubitelja čaja.
Procesi kojima se dobija matcha čaj su dosta kompleksniji u poređenju sa klasičnim čajem u listu. Čak je i sama priprema matcha čaja i ceremonija služenja iste, posebna u odnosu na ostalale.
Kratak opis proizvodnje matcha čaja
Berba je uobičajeno u ranom maju. Pre toga se oko 20 dana biljka čaja zaklanja od sunca. Tradicionalno se za to koriste prostirke od bambusa, mada se danas koriste razne vrste prekrivača. Bitno je da je minimalno izložena suncu, i da se to posetepeno s vremenom (što se više bliži berba) progušćuje. Tačnije, da se povećava hlad. U takvim uslovima biljka proizvodi više hlorofila, a nivo teanina ostaje i ne nestaje zbog smanjene svetlosti.
Listići puni hlorofila i teanina se beru, i zatim zagrevaju na pari da se zaustavi oksidacija (15-20sec). Potom se listovi suše, nakon čega se od centralne stabljikice lista (vene) izdvaja samo „mesnati“ deo lista i ponovo suši.
Taj ponovo sušeni deo listića se na kraju melje trdaicionalo u kamenim mlinovima. Proces mlevenja mora biti na nižim temperaturama da ne bi došlo do denaturisanja nutrijenata, tj. da topolota ne bi uticala na sastav matcha čaja, a smim tim sve to ukupno imalo uticaj na sam ukus. Ovo je jako spor proces i nekada se za 1h dobije samo 30g match-e.
Možete je probati u čajdžinici u Golsvordijevoj 5 iz hand made matcha šolje.
- Zemlja porekla: Japan
PRIPREMA
1-1,5 g (cca. kašičica )
60 - 70ºC