Opis
Darjeeling crni čaj
Poznat kao „šampanjac među čajevima“.
Indijski crni čaj iz provincije Darjeeling. Letnja berba pupoljaka iz tradicionalne bašte Makaibari koja daje tečnost fine bakarne boje, sa izraženom cvetnom aromom.
Istorija
Arčibald Kembel je u oblasti Darjeeling 1841. prvi put posadio biljku pod nazivom Camellia sinensis. On je radio za Istočnoindijsku kompaniju, u vreme kada su britanci tražili drugi izvor čaja van Kine. U tom periodu, prokrjumčarili su seme i biljku iz Kine, ali i otkrili drugu sortu biljke koja raste u divljni Assama.
Kineska sorta (Camellia sinesis var. sinensis) je zasađena u himalajskim botaničkim baštama (za početak samo u par). Dok je kasnije posadio novu seriju obe sorte u drugoj bašti (Camellia sinesis var. sinensis i Camellia sinensis var. assamica)
Obe sorte su rasle, ali je ipak sinesis cvetala u odnosu na assamic-u. Jer je utvrđeno da assamica preferira toplije i vlažnije uslove rasta. Dok sa druge strane sinensis uspeva na većim nadmorskim visinama.
Prve komercijalne bašte čaja osnovane su 1856. godine, a do 1866. bilo je 39 čajnih bašta u Dardžilingu, uključujući i Makaibari Tea Estate koje je osnovalo prvu fabriku za preradu u regionu za sušenje i oksidaciju.
- Zemlja porekla: Indija
- Područje uzgoja: Kurseong
- Period berbe: Maj-Jul
PRIPREMA
3 g (cca. ravna supena kašika)
95ºC
2-3min