Opis
-Cejlonski čaj-
Ovaj poznati crni čaj karakterišu tamni listovi i tečnost bakarne boje. Cejlonski čaj se bere u ranim jutarnjim satima, na brdima Šri Lanke takođe poznate i kao Cejlon. Karakterističan ukus i miris cejlonskog čaja dobijaju se procesima proizvodnje koji se prenose generacijama. S tim da se nekada sve radilo ručno, dok su danas dostupne razne mašine koje olakšavaju proizvodnju.
Šri Lanka ima pogodnu klimu i nadmorsku visinu koja omogućava uspešnu proizvodnju biljke čaja (Camellia sinensis). Padavine i vlažnost vazduha, kao i temperatura pružaju klimu koja pogoduje proizvodnji čaja visokog kvaliteta. Proizvodnja čaja je jedan od glavnih izvora zarade u ovim oblastima, jer je Šri Lanka jedan od najvećih proizvođača čaja na svetu pored Kine.
Opšte je poznato da je Cejlon bio Britanska kolonija. Ali, pre cele priče sa čajem, kafa je bila ta koja se proizvodila i izvozila. Cejlon je jedno vreme bio među navjećim proizvođačima kafe, dok bolest nije zahvatila bilje i polako ugušila proizvodnju kafe. Džejms Tejlor (koji se smatra „ocem“ Cejlonskog čaja) po naredbi nadređenih počeo je da eksperimentiše sa čajem, i njegovom malom proizvodnjom koja se s vremenom razvila. I tako čaj zameni kafu.
Cejlonski čaj je i dan danas jedan od najpoznatijih čajeva na svetu.
Kod nas pored njega možete pronaći i drugi čaj poreklom sa Šri Lanke – Nuwara Eliya čaj, koji se uzgaja na većim nadmorskim visinama.
- Zemlja porekla: Šri Lanka
PRIPREMA
3 g (cca. ravna supena kašika)
95 ºC
2-3min