Opis
-Hibiskus-
Hibiskus čaj
Hibsikus čaj je biljni čaj napravljen od sušenih bordo crvenih ili tamno ljubičastih cvetova hibiskusa. Konzumira se i kao topli i kao hladni napitak. Ima kiselkast ukus nalik na brusnicu ili slično kiselkasto crveno voće. Popularan je širom sveta, zbog čega ima razne nazive. Jedno od njih je i Bissap – poznat kao nacionalno piće Senegala. Često mu se dodaju menta ili đumbir. U Gani je poznat kao „sobolo“ a u Nigeriji je poznat kao „zobo“.Jedan od naziva za hibiskus čaj takođe i karkade (arapski).
Ovaj čaj se može služiti i vruć i hladan, shodno godižnjem dobu ili po individualnom ukusu.U nekim zemljama poput Egipta i Sudana oavj čaj se služi na svadbenim proslavama, i tradicionalno se njime nazdravlja. Na ulicama Kaira mogu se naći ulični prodavci kao i kafići na otvorenom koji prodaju čaj od hibiskusa. U Sudanu se hibiskus koristio i još uvek se koristi u narodnoj medicini za lečenje mnogih stanja. Poput problema sa holesterolom i visokim pritiskom. Čak i neka modernija istraživanja tvrde da hibisku može sniziti krvni pritisak.
PRIPREMA
3g (cca. ravna supena kašika)
95 ºC
5 min
Hibiskus čaj je osvežavajuće kiselkast i bogat vitaminom C. On je bitan sastojak naših voćnih mešavina poput kiba flipa i vitaminskog čaja, kao i mnogih drugih.