Tel: +381 11 334 59 94

Blog

Kuća Čaja / Vesti  / Kineski beli čaj – ČAJ MESECA APRILA

Kineski beli čaj – ČAJ MESECA APRILA

 

Kineski beli čaj koji možete pronaći na našim policama je Pai Mu Tan (Bai Mu Dan). Jedan je od omiljenih zbog svoje specifičnosti i prefinjenog ukusa. Ima blage cvetne, meke note, kao i sladunjave podnote.

 

Šta je to beli čaj?

Beli čaj, kao i svaki pravi čaj potiče od biljke pod nazivom Camellia sinensis. On se dobija obradom pupoljaka i listova ubranih u rano proleće. Postoji nekoliko kategorija/klasa belog čaja, i one dobijaju svoj naziv po stilu branja. Za razliku od ostalih čajeva poput crnih i zelenih koji ime dobijaju npr. po regiji.

Početkom godine i buđenjem proleća,  javljaju se prvi nežni pupoljci, prekriveni mekim belim dlačicama (otud i ime beli čaj). Da bi se dobio beli čaj, mogu se ubrati i samo pupoljci, a i listići  u koje bi se oni vremenom pretvorili.

Branje pupoljaka pre nego što formiraju list je prva kategorija belog čaja.

Yin Zhen- Silver Needle – Srebrna igla

Prva kategorija je jer se beru prvi pupoljci, u rano proleće. 
To što je „firts grade“ ne znači i da je najbolji čaj, samo znači da je prvi u redu u odnosu na ostale.

Bai Mu Dan ( Pai Mu Tan ) – White Pheony – Beli Božur

Bere se pupoljak i prvih par listića. Može biti više listova i tanji pupoljci, a nekada i puniji deblji pupoljci i manje listova. To sve zavisi od proizvođača i od toga kakav krajnji produkt on želi da dobije (koliko će dozvoliti da se listići razviju, koliko će ih ostaviti da rastu).

Gong Mei – Tribute Eyebrow

Treći ili četvrti rast u godini, koji liči na Bai Mu Dan, ali su pupoljci jako tanki i ima dosta listova. Berba je u ranu jesen.

Shou mei – Longevity Eyebrow

Može se brati i ranije ali većinski je treće ili drugo branje u godini. Može imati samo par pupoljaka ili ih nema uopšte i sadrži samo listiće.

 

Proizvodnja

Beli čaj se bere se u rano prolece, a može se takođe brati i u ranu jesen, zavisno od toga o kom belom čaju je reč.  Tradicionalno se listići i pupoljci beru i postavljau na bambusove prostirke da se suše na suncu.

Danas se koristi i moderniji pristup, sušenje u kontrolisanim uslovima. Listovi se postave u velika korita, kroz koja struju topao vazduh. On prolazi kroz listiće na određenoj temperaturi. Temperatura kreće od 25°C i postepeno ide ka 50°C. Pupoljci i listići se suše oko 40h. Ovo je spor i kontrolisan način da se temperatura poveća. Nakon sušenja, čaj će biti 90% suv, i zatim će ga blago prepeći na oko 30 ili 40°C  ( jako niske temperature) da bi se održala svežina ukusa.

Kineski beli čaj je u nedostaku bolje reči „originalna verzija“ belog čaja. Beli čaj, kao i njegova proizvodnja potiču iz Kine. Tačnije iz Fujian provincije u Kini.  On ima jako blag „aftertaste“, blago cvetne i lagane note. 

 Danas se beli čaj može pronaći i u Indiji i Keniji, mada je ukus različit.

Priprema belog čaja

Temperatura vode za pripremu belog čaja treba da bude oko 70°C do 80°C . Količina čaja potrebna za pripremu jedne šolje čaja (tu pričamo o jednoj prosečnoj šolji oko 250ml) je oko 3 g.  Beli čaj je jako vazdušast, pa bi najbolja odokativna mera bila jedna supena kašika, iako deluje mnogo, verovatno nije, samo je on dosta lagan. Čaj bi trebalo da odstoji oko 3minuta, mada je sve do 5 minuta takođe u redu. Ukusi su različiti i da li će neko držati čaj u vodi 3 ili 5 minuta je individualno. 

 

 

 

 

 

 

Nema komentara

Ostavite komentar

maestro mastercart dina visa american intesa mastercard secured visa verified