Tel: +381 11 334 59 94

Blog

Kuća Čaja / Vesti  / Matcha čaj- PRIPREMA

Matcha čaj- PRIPREMA

Matcha čaj- PRIPREMA

Jedno od najčešćih pitanja je: „Da li mi je zaista potrebna posebna oprema?“

I da, i ne. Matcha može biti pripremljena i bez specijalne opreme. Naravno, od samog kvaliteta matche i same pripreme zavisi i kakav ćemo ukus dobiti. Tradicionalnija priprema, doprinosi užitku u pripremi kao i prijatnijem ukusu matcha čaja. Priprema čaja kod nekih ljudi je ritual, i u tom slučaju definitivno se preporučuje korišćenje opreme za matcha čaj.

 

Potrebno nam je:

  • Nešto u čemu ćemo pripremiti match-u

Dovoljno široko da možemo match-u pripremiti kako treba. Mi u našim radnjama imamo posebne šoljice za matcha čaj, ali bilo koja posudica (nešto poput činijice) koja je malo šira može da posluži. Bitno je da možemo nesmetano koristiti matcha metlicu. Naravno, ko se odluči za pripremu sa mutilicom za nes kafu, nije mu potrebna ovakva šolja, već je može pripremiti i u bilo kojoj užoj i dubljoj šolji.

  • Nešto čime ćemo sipati match-u

To može biti bilo koja kašičica. Ali ukoliko želite nešto drugačije i tradicionalnije, kod nas možete pronaći matcha kašičicu. Napravljenu za lakše vađenje matcha praha iz dubljih posudica ili kesica u kojima se obično čuva. Takođe, olakšava nam merenje matcha praha za pripremu čaja. Jedna kašičica za match-u je uobičajena mera.

  • Nešto čime ćemo mutiti match-u

Neko koristi mutilicu za nes kafu, neko samo kašičicu. Ali ono što se tradicionalno koristi za pravljenje ovog čaja i što mu daje kremastu teskturu je matcha whisk (matcha metlica).

Proces pripreme

Na šta treba obratiti pažnju?

Veoma bitna stavka – temperatura vode! Matcha se prirpema sa nižom temperaturom, negde oko 70°C. Ključala voda se ne koristi u ovom slučaju.

Kako dobiti tu temperaturu ukoliko nemamo merač ili nemamo kuvalo sa prikazanom temperaturom?

Sipamo ključalu vodu u odvojenu šolju/posudu. I onda preko dolijemo hladnu vodu. Ta hladna voda će prohladiti ključalu i spustiti temperaturu. Tu mešavinu zatim koristimo da prelijemo match-u.

Mera za matcha čaj je od 1-2g. Uobičajeno oko 1,5g. Odokativna mera je jedna matcha kašičica (zavisno koliko zahvatite nekad je i 2).  U slučaju običnih kašika, to može biti mala čajna kašičica, ukoliko imate takvu, ili  pola kafene (zavisi od konkretne kafene, jer ima većih i manjih kafenih kašičica).

*Matcha se može prosejati da bi se razbile grudvice, ali i ne mora. Kako ko voli. Za ovo se može koristiti najobičnija manja cediljka (sito) koju imate u kući.

Preko matche prelijemo već pripremljenu vodu, i razmutimo je matcha metlicom, da bi se dobila gusta tečnost. Koristimo pokrete cik cak (poput slova N, M ili W). Gledamo da te pokrete pravimo iz zgloba. Kada dobijemo kremastu teksturu i razmutimo matcha čaj u malo vode, dodajemo ostatk vode po želji. Uobičajeno je nekih 150ml, s tim da neko voli malo jače, neko slabije, neko gušće neko tečnije. Neko dodaje i mleko pa se u tom slučaju dodaje više mleka manje vode ili više vode manje mleka, ili samo mleko, po ukusu.

Dobro umućena matcha ne bi trebalo da ima grudvice, i trebalo bi da ima neki vid pene na površini, dobijene mućenjem. Najbitnije od svega, ne bi trebala da bude jako gorkog ukusa. Matcha ima specifičan ukus. Travnate, zelene, vegetalne note, sa blagom gorčinom i blagom slatkoćom.

OVDE  možete videti snimak pripreme matcha čaja.

PRIPREMA MATCHA METLICE

Ukoliko ste tek kupili matcha whisk, potrebno je staviti ga u toplu vodu na nekih 5-10min, da se „iglice/čekinjice“ opuste i otvore pre pravljenja matche. Ovo pomaže da se matcha whisk bolje i duže koristi jer neće doći do pucanja iglica. Preporučljivo je pre svakog narednog pravljena barem malo preliti i ostaviti matcha whisk u toploj vodi. Ne mora biti 10 minuta kao prvi put, ali može biti u vodi koji minut. 

maestro mastercart dina visa american intesa mastercard secured visa verified