Opis
Gunpowder
Kineski zeleni čaj koji je naziv dobio po obliku. Svaki list je pojedinačno uvijen i smotan u malu kuglicu, nalik zrncima baruta.
Nekada su se listići ručno motali, a danas se skoro sve vrste gunpowder-a motaju mašinski.
Kineska reč za ovaj čaj je zhu cha – ili biserni čaj. Dok ga u zapadnim zemljama uvek zovu gunpowder-barut. Veruje se da se prvi put pojavio za vreme dinastije Tang, pre više od 1000 godina. To bi ga činilo jedinim od najstarijih čajeva (najstarije vrste zelenog čaja) na svetu i jednim od prvih zelenih koji su se izvozili, poreklom iz Kine.
Kao i kod drugih čajeva, za obradu listića koristi se toplota. Ovaj čaj se „fikisa toplotom“, pečenjem u velikim posudama (zaustavlja se proces oksidacije). To može doprineti blago dimljenom ukusu koji se provlači kroz zelenije note gunpowder čaja. Ponekad se njegov ukus karakteriše kao blago orašast.
Sjajne kuglice ukazuju na to da je čaj relativno svež. Veće i labavije kuglice se smatraju oznakom nižeg kvaliteta čaja, dok će visokokvalitetni gunpowder imati manje, čvrsto smotane kuglice.
Ovaj čaj je u kombinaciji sa osvežavajućom nanom nezamenljiv deo Marokanskog čaja. Ova fuzija oštre svežine nane i jačine i punoće ukusa gunpowdera jedna je od savršenijih kombinacija za sunčane dane.
- Zemlja porekla: Kina
- Letnja berba
PRIPREMA
3 g (cca. ravna supena kašika)
70 - 80ºC
2-3min